Sokeripitoiset ”urheilujuomat” haitallisia ja epäterveellisiä

Sokeripitoiset ”urheilujuomat” haitallisia ja epäterveellisiä
14.10.2017 Jukka Ropponen

Lähestulkoon kaikki saatavilla olevat niin sanotut urheilujuomat, tai tuotteet joita ainakin markkinoidaan urheilujuomina, sisältävät todella suuria määriä sokeria. Vaikka sokerin haitat alkavat olla melko yleisesti tiedossa, niin silti vieläkin moni ajattelee, että sokeri = energia jota tarvitaan esimerkiksi jääkiekkoharjoituksissa ja peleissä. Näin ei asia kuitenkaan ole, vaan nuo sokeripitoiset juomat ovat itse asiassa erittäin haitallisia jääkiekkoilijoille. Tarkastellaan asiaa muutamalta eri kantilta faktojen pohjalta jotka Forbesin artikkeli sekä CBC Newsin artikkeli vahvistavat.

Sokeripitoiset juomat tulisi kieltää nuorilta jääkiekkoilijoilta

Juuri näin asiaa suosittaa Kanadan lastenlääkärien yhdistys. Näistä juomista ei ole hyötyä nuorille, mutta ne aiheuttavat mm ylipaino-ongelmia sekä ovat erittäin vahingollisia hampaille.

Kun Kanadassa on verrattu urheilujuomia (Gatorade, Powerade…), niin puhutaan aina näistä vahvasti sokeroiduista juomista. Fakta on se että nuorille on paljon terveellisempää hoitaa nestetäydennys pelkällä vedellä kuin haitallisilla sokeripitoisilla urheilujuomilla. Kuten CBS:n artikkeli kertoo, niin nuoret ovat pitkälti markkinoinnin uhreja ja haluavat nauttia samoja tuotteita mitä heidän idolinsa markkinoivat isolla rahalla. Tämän lisäksi sokeri toki maistuu hyvälle nuorista.

CBC:n uutisvideosta aiheesta näkee että osa junioreista Kanadassakin on jo siirtynyt sokerittomaan ja terveellisen vaihtoehtoon eli BioSteeliin (punaiset pullot), vaikka itse artikkeli keskittyy vain sokeripitoisiin urheilujuomiin.

Jääkiekossa ei tarvita lisäsokeria – Faktoja

Katsotaan tarkemmin, miten jääkiekkoilijan energiantuotanto toimii:
1. Urheilija nauttii normaalia hyvää ravintoa josta osan muodostavat laadukkaat hiilihydraatit
2. Kroppa konvertoi hiilihydraatit glykogeeniksi joka tallennetaan lihaksiin
3. Suorituksen aikana tämä lihaksiin taltioitu glykogeeni antaa urheilijalle tarvittavan energian suoritukseen
Suorituksen kuten jääkiekko-ottelun tai harjoituksen aikana ei nautittu lisäsokeri / hiilihydraatit ehdi auttaa suoritusta, sillä urheilijan kropan tulee ensin pilkkoa ja sulattaa ne ennen kuin ne voidaan tallentaa lihaksistoon glykogeeninä. Alle 3 h mittaisessa suorituksessa ei kroppa ehdi käydä tarvittavaa prosessia läpi. Tämän jälkeenkin niiden käyttö alkaa vasta kun lihaksistossa ennestään olleet glykogeenivarat on käytetty. Jos varantoa on edelleen jäljellä, tallentaa kroppa ylimääräisen lisäsokerin tuoman energian rasvakudokseen. Lisäsokerin nauttiminen saa kyllä aikaan verensokerin nopean nousun, mutta se myös laskee nopeasti jopa lähtökohtaa alemmalle tasolle elimistön tuottaessa nopean insuliinivasteen. Näin tuo lisäsokerin käyttö suorituksen aikana saattaa vain jopa nopeuttaa uupumista.

Energiajuomat pannaan

Näillä tuotteilla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa, vaikkakin niiden takana on usein mahtava markkinointikoneisto. CBC listaa niiden haittavaikutuksina mm rauhattomuuden, uniongelmat, sydämen rytmihäiriöt, vatsan ongelmat jne. On selvää, että näitä tuotteita ei pitäisi koskaan näkyä minkään jääkiekkojoukkueen kopissa.

Tässä vielä hieman faktaa energiajuomien riskeistä.

Sokerista haittaa aivoille

Forbes kertoo kahdesta uudesta tutkimuksesta joiden mukaan sokeriset juomat linkittyvät jopa Alzheimerin tautiin, muistisairauksiin ja pienenevään aivojen kapasiteettiin. Toinen tutkimus tuo myös esille sen faktan etteivät keinotekoiset makeutusaineet ole juurikaan sen parempi vaihtoehto, vaan ne voidaan linkittää suurempaan sydänkohtausten vaaraan sekä dementiaan.

Yli 4200 ihmisen kokeissa Boston University School of Medicine on osoittanut että ne jotka nauttivat enemmän makeutettuja juomia verrattuna niihin ihmisiin jotka eivät käyttäneet sokeripitoisia juomia, kärsivät huonommasta muistista ja aivokapasiteetista.

Mitä jääkiekkoilijan tulisi sitten juoda?

Ennen suoritusta ja suorituksen aikana optimaalisesti jääkiekkoilijan paras yhdistelmä on puhdas vesi ja erityisesti jääkiekkoilijoita varten alun perin kehitetty (Toronto Maple Leafs 2004) BioSteel HPSM alias ”Pinkki”. BioSteelin tuote on 100% luonnontuote joka on:

  • Sokeriton
  • Lisäaineeton
  • Väriaineeton
  • Laktoositon
  • Gluteiiniton
  • Säilöntäaineeton

Yhdessä veden kanssa BioSteel HPSM antaa jääkiekkoilijalle tarpeellisen energian ja auttaa palautumaan suorituksesta nopeammin ilman mitään sokeripitoisten juomien haittavaikutuksia.

Nykypäivän ammattijääkiekkoilijat ovat valveutuneita ja ottavat asioista selvää entistä tarkemmin myös ravintoasioissa. Tämän vuoksi suuri osa niin NHL:n kuin myös kotoisen Liigamme pelaajista hankkivat itse BioSteel juomansa vaikka seurat tarjoavat ilmaiseksi sponsoreiden sokerisia urheilujuomia.

Kuinka jääkiekkoilija sitten tuottaa energiaa ilman lisäsokeria?
BioSteel Pinkin optimaaliset aminohapot kroppa pystyy pilkkomaan & sulattamaan nopeammin kuin sokerin ja hiilihydraatit sekö muuntamaan ne glykogeeniksi (=energiaa) maksan avulla. Tätä prosessia kutsutaan glykoneogenesikseksi (gluconeogenesis). Tämän vuoksi pinkin avulla kroppa myös nopeuttaa palautumisprosessia samalla kun se tuottaa lisäenergiaa silloin kun lihaksiin varastoitu glykogeeni on päässyt loppumaan. Tämä kaikki tapahtuu siis ilman lisäsokeria ja sen tuomia haittavaikutuksia.